Rietblog

wandelingen in Nederland, verre reizen, waarnemingen van vogels

Weblogarchief
juni 2017

Vogels van Ecuador

Adembenemend vogelen

In september 2016 reisde ik met een SNP-vogelreis naar Ecuador. Ik schreef in mijn weblog van november: adembenemend vogelen, op grote hoogte en in de vochtig warme laagte van het Amazonebekken en alles daartussen. Koude en hitte, 465 soorten door de groep gezien. Van zo'n aantal ga je duizelen. Je hebt haast geen tijd om de beelden van de vogels goed tot je door te laten dringen.

Vreemde vogels

In dit weblog laat ik een paar "vreemde vogels" uit Ecuadaor zien. Eerst een van de merkwaardigste kolibri's: de Sword-billed Hummingbird. Deze kolibri heeft een snavel die langer is dan zijn lichaam van snavelpunt tot staart. Met de snavel kan de vogel de nectar uit zeer diepe bloemkelken halen. Geen andere kolibri doet hem dit na. De snavel is een specialisatie die de vogel een niche biedt in de Darwins survival of the fittest. De snavel is wel wat lastig. Poetsen met de snavel is er niet bij. Als de vogel stil zit moet hij de snavel vvrij ver verticaal omhoog steken om de nekspieren te ontlasten.

260A0396 (58K)
Sword-billed Hummingbird, Eusifera eusifera
260A0215 (59K)
White-bellied Woodstar, Chaetocerus mulsant
260A0468 (85K)
Long-tailed Sylph, Aglaiocerus kingii
260A1460 (86K)
Hoatzin.Komt voor in het Amazonegebied. De jonge vogels hebben klauwtjes aan hun vleugels.
260A1470 (72K)
Hotazin, detail
260A2148 (60K)
Andean Cock-of-the-Rock, Rupicola peruvianus
260A2363 (69K)
Toucan Barbet, Semnornis ramphastinus. Een exemplaar zagen we zich te pletter vliegen tegen het raam van een sschuurtje
260A3663 (55K)
Ecuadorian Piculet, Picumnus sclateri

Weblog. In mijn weblog op deze pagina bericht ik aan de hand van enkele foto's over waargenomen vogels, en andere opmerkelijke zaken op het gebied van natuur, cultuur en samenleving. Rolf Riethof maakt www.rietblog.nl

Wandelen. Ik wandel graag door het Nederlandse landschap. Ik kijk en zie dat ons landschap voortdurend op de schop wordt genomen. De resultaten zijn wisselend. Wat ik als wandelaar zie, staat te lezen in verslagen van mijn meerdaagse wandelingen.

Reizen. Sinds 15 jaar maak ik verre reizen. Op de site reisverslagen vanaf 2009 voorzien van veel foto's en informatie van dag tot dag over praktische zaken, land en natuur.

Vogels. Op verre reizen kijk ik - ook - naar vogels. Een beeld van wat je als vogelliefhebber op deze reizen kunt zien. Een selectie van mijn beste vogelfotos zit er bij.