Rietblog

wandelingen in Nederland, verre reizen, waarnemingen van vogels

Weblogarchief
november 2016

IJsvogel (NL) en Ecuador

Begin oktober teruggekeerd van een vogelreis door Ecuador. Adembenemend: vogelen op grote hoogte en in het Amazonebekken en alles daartussen. Koude en hitte, 465 soorten door de groep gezien. Van zo'n aantal ga je duizelen. Je hebt haast geen tijd om de beelden van de vogels goed tot je door te laten dringen. Een deel van de vogels zie je maar heel kort en slecht vanwege het dichte gebladerte waarin ze zich bevinden. Niettemin zeer de moeite waard.

Op deze pagina enkele foto's uit Ecuador als voorproefje van wat nog komen gaat. Maar ik begin en eindig met een foto van een ijsvogel in Nederland. Zondag 30 oktober maakte ik een vogeluitstapje met mijn broer en Kester Freriks, auteur van het per 1 november te verschijnen boek: Het nieuwe vogels kijken, Tweehonderd en meer zeldzame vogelsoorten in de Lage Landen.

Het uitstapje was bedoeld om een interview van mijn broer met de schrijver van munitie te voorzien. Hoe dit is gelukt moet blijken uit een publicatie van het interview in het Algemeen Dagblad van 13 november.

Wij deden niet aan het nieuwe vogels kijken: dwaalgasten twitchen, maar aan klassiek vogels kijken: op pad gaan naar goede biotopen en kijken maar. "Toevallig" kwamen we daarbij een ijsvogeltje tegen. De ijsvogel is namelijk een vaste bezoeker bij de kijkhut aan de Lepelaarsplassen. Het liet zich van dichtbij uitgebreid bekijken, kennelijk gewend aan de aanwezigheid van mensen in het donker van de hut. De ijsvogel is natuurlijk een van de mooiste vogels die je in Nederland kunt zien, dus een paar fot's waard. De reden waarom deze vogel ook wel eens "de blauwe flits" wordt genoemd, is goed te zien op de eerste foto.

260A3821 (43K)
IJsvogel (f), Lepelaarsplassen, Almere, oktober 2016

In Ecuador

Twee foto's van middelgrote kleurige vogels die makkelijk te zien en te fotograferen zijn bij een bezoek aan Ecuador, mits je de juiste habitat bezoekt.

260A0518 (34K)
Green Jay, Ecuador, september 2016

De Green Jay komt voor in (sub)tropische vochtige bossen op oostelijke Andeshellingen in Ecuador, Colombia en Venezuela tussen 700 en 2700 meter. Als de meeste gaaien een opvallende en nieuwsgierige vogel die zich dichtbij mensen waagt.

260A1219 (24K)
Orange-winged Parrot, Ecuador, september 2016

Ook een veel voorkomende vogel in het tropische laagland, in bossen, langs rivieren, in heel tropisch Zuid-Amerika ten oosten van de Andes. Niet erg bang voor mensen, wel hevig bejaagd voor de handel.

Terug in Nederland

260A3823 (25K)
IJsvogel (f), Lepelaarsplassen, Almere, oktober 2016

Weblog. In mijn weblog op deze pagina bericht ik aan de hand van enkele foto's over waargenomen vogels, en andere opmerkelijke zaken op het gebied van natuur, cultuur en samenleving. Rolf Riethof maakt www.rietblog.nl

Wandelen. Ik wandel graag door het Nederlandse landschap. Ik kijk en zie dat ons landschap voortdurend op de schop wordt genomen. De resultaten zijn wisselend. Wat ik als wandelaar zie, staat te lezen in verslagen van mijn meerdaagse wandelingen.

Reizen. Sinds 15 jaar maak ik verre reizen. Op de site reisverslagen vanaf 2009 voorzien van veel foto's en informatie van dag tot dag over praktische zaken, land en natuur.

Vogels. Op verre reizen kijk ik - ook - naar vogels. Een beeld van wat je als vogelliefhebber op deze reizen kunt zien. Een selectie van mijn beste vogelfotos zit er bij.