Weer eens een bericht over een langeafstandswandeling: het Waterliniepad. Deze keer niet per etappe, maar een indruk van het hele pad.
Tot 2015 was het Waterliniepad een streekpad van ongeveer 145 kilometer en 9 etappes lang. Het liep van Weesp tot Werkendam en leidde langs de werken van de Nieuwe Hollandse Waterlinie. Het nieuwe Waterliniepad is 350 kilometer en 21 officiële etappes lang. Het begint in Volendam en loopt eerst langs de stelling van Amsterdam (dit is het oude streekpad langs stelling van Amsterdam). Vanaf Muiden/ Naarden tot Dordrecht komen de forten en werken van de Nieuwe Hollandse Waterlinie aan de beurt.
De liefhebber van krijgshistorie en de daarmee verbonden bouwwerken krijgt waar voor zijn inspanning. Er zijn liefst 95 forten langs de route te bewonderen, deels gerestaureerd, deels beperkt toegankelijk en nog veel meer waterwerken en kleinere werken, zoals inundatiesluisjes.
De meer sceptische waarnemer komt na enige tijd tot de conclusie dat er in de negentiende eeuw een militair-waterstaatkundig complex heeft bestaan dat decennialang zijn - kostbare - gang heeft kunnen gaan. Met als resultaat iets, dat nooit enige defensieve functie heeft vervuld, maar nu een onderkomen biedt aan allerlei culturele en recreatieve instellingen en horeca. Het landschap is flink op de schop genomen, al zien de werken er nu uit als pareltjes natuur in de volle randstad. Daarnaast is behalve de militaire bouwsels ook genoeg te zien aan oude en nieuwe civiele bouwkunst.
Het is een vaak aangename wandelroute, door soms verrassende stukken Hollands waterland. Voor de randstedeling ligt de route aangenaam dicht bij huis. En al is veel van de route bekend van andere wandelingen, de doorgewinterde wandelaar komt vrijwel zeker nog nieuwe paden tegen: steeds meer vroeger gesloten dijken, paden en oevers zijn voor wandelaars toegankelijk gemaakt.
Desondanks zijn er ook lange stukken over asfalt en door bebouwde kommen, niet te vermijden in de Randstad. Vrijwel overal dringt zich aan de wandelaar de verstorende bebouwing van voorsteden, bedrijventerreinen en infrastructurele werken op.
Ik ervoer dat in de winter veel paden in het rivierengebied vanwege de kleiachtige ondergrond behoorlijk glibberig zijn en daardoor veel zwaarder te belopen dan je zou vermoeden. Houd daar wat betreft schoeisel en te lopen afstand rekening mee.
In augustus & september 2019 liep ik met zomerweer in 6 etappes van Volendam naar Abcoude. Tijdens de zomer van 2020 liep ik door tot Nieuwegein en in november en december 2020 naar Gorkum. Het laatste stukje, van Gorkum via de Biesbosch naar Dordrecht wil ik vanwege de betere natuurervaring in het voorjaar doen.
Ik deelde mijn etappes zelf in, sneed soms een stukje af of liep juist wat verder door, omdat het me mooier leek (of omdat ik verkeerd liep!). Ik verlengde al te korte etappes (van bv. 14 kilometer) en stemde af op een optimale aansluiting op het openbaar vervoer, vrijwel steeds per trein. De route en sommig etappes werden door deze ingrepen wat langer dan in de officiële routebeschrijving wordt gemeld. Het aantal etappes is daarentegen minder.
Routekaarten (de overzichtskaarten) en route-informatie haalde ik (gratis) van de site van Wandelnet. Voor liefhebbbers is er natuurlijk het uitstekende en zeer infomatieve LAW-gidsje over het nieuwe Waterliniepad. In het veld is de markering meestal voldoende om de weg te vinden, maar goede voorbereiding, enig beleid en de beschikking over een app als Topo-gps met alle topografische kaarten van Nederland schaal 1:25.000 zijn nodig.
-->