Rietblog

vogels kijken, wandelen en reizen

augustus 2022

>vorig weblog   >volgend weblog

Nazomer in de Nieuwe Driemanspolder

Augustus 22

Tapuiten

In de tweede helft van augustus trekken Tapuiten uit Scandinavië naar het zuiden. Als broedvogel is de Tapuit in Nederland vrijwel uitgestorven, maar in de trektijd zijn ze hier en daar nog massaal te vinden. Dat was het geval in de Nieuwe Driemanspolder.

Op een wandeling van enkele kilometers hier zag ik vele tientallen Tapuiten in de bermen, de veldjes en op palen en in de schaarse boompjes. De Tapuit is een prachtige vogel, vooral het mannetje met zijn subtiel zalmroze gekleurde borst. Ze zitten fier rechtop en als ze wegvliegen zie je de kenmerkende wit-zwarttekening van het uiteinde van de staart.

Tapuit
Tapuit

Koekoeksjong

Het is algemeen bekend dat de Koekoek zijn jongen niet zelf grootbrengt, maar dit overlaat aan soms veel kleinere pleegoudervogeltjes (waardvogels). De Koekoekouders verdwijnen na het bevruchten en leggen van eieren in juli weer snel naar hun overwinterings plekken in Afrika. Als de jonge Koekoeken door hun pleegouders voldoende verzorgd zijn blijven ze hier in het noorden nog tot ver in augustus rondhangen om zich op te vetten voor de vliegtocht naar Afrika. Ze vinden de weg kennelijk op basis van aangeboren eigenschappen. Voorafgaand aan deze tocht kan je af en toe zo'n jonge koekoek met de grootte van een volwassen exemplaar zien, op jacht naar insecten. De jonge Koekoek op de foto verscheen af en toe in een klein rijtje boompjes in de Nieuwe Driemanspolder.

Koekoek
Koekoek

Jonge Spreeuwen

Ook de jonge Spreeuwen in hun opvallend lichte gespikkelde kleed moeten het in deze tijd zelf redden.

Spreeuw
Jonge Spreeuw

Hommels

In mijn tuin heb ik wat lavendel staan, die maanden lang bloeit. Het is een luilekkerland voor allerlei soorten hommels die in en rond mijn tuin leven. Van 's-ochtends vroeg tot 's-avonds laat zijn ze in deze nazomermaanden ogenschijnlijk onvermoeibaar bezig de lavendelbloemen af te zoeken naar nectar.

Hommel
Hommel. Is dit een steenhommel (m)?

> naar boven

>vorig weblog   >volgend weblog

Klik voor reactie

Rolf Riethof © 2022