Rietblog

wandelingen in Nederland, verre reizen, waarnemingen van vogels

Weblog archief februari 2021

Vogels aan de kust

>vorig weblog

>volgend weblog

Scheveningen

In mijn "eigen achtertuin": een Rosse Franjepoot in de haven van Scheveningen! Een vrij zeldzame vogel.

_R7D0594 (51K)
Rosse Franjepoot, 2de winter (egaal grijze rug, donkere handpennen met wit randje), in de haven van Scheveningen

Het vogeltje vloog af en toe van de ene kant van de haven naar de andere kant. Om het nietige vogeltje goed te zien moest ik op mijn fiets de hele haven rond fietsen. En natuurlijk was de vogel weer teruggekeerd naar de plek waar ik vandaan kwam. Vandaar dat ik slechts een foto kan laten zien die op grote afstand is gemaakt.

Rosse Franjepoten broeden in Scandinavië en noordelijker. In de herfst trekken ze over de Atlantische Oceaan naar het gebied voor de kust van West-Afrika. Door stormen komen er elk jaar enkele in de Noordzee terecht en zo is er elk jaar af en toe ook een bij ons te zien. Of deze op de heen of terugweg was is onbekend. Het is maar een klein vogeltje, ogenschijnlijk een soort "minimeeuwtje", maar in werkelijkheid een steltloper. Hij zwemt vaak ogenschijnlijk zenuwachtig in kleine rondjes om van het wateropppervlak voedsel op te pikken. Aan dit gedrag, dat de Grauwe Franjepoot overigens ook vertoont, is hij nog vrij makkelijk te herkennen of te vinden tussen grote groepen watervogels.

Ik zag er ooit een in het voorjaar bij Cadiz in Spanje in zomer (broed)kleed. Hij heeft dan een steenrode hals, borst en onderzijde en donkere vleugelveren. Hij stond nogal ver weg op een slikrand. Ik dacht eerst dat ik een wat vreemde (Rosse) Grutto zag waarvan de lange poten deels achter het slik verborgen waren.

D5RR5257 (71K)
Slechtvalk, op watertoren in Meijendel bij Scheveningen

Vanwege de Lockdown wandel ik veel meer in mijn eigen buurt. Een mooi ommetje voert me onder meer langs de watertoren aan het eind van de Harstehoekweg. Vrij vaak zag ik 1 of 2 slechtvalken op de toren zitten. Eind februari nam ik mijn fotottoestel mee. En gelukkig zat er een. Ze kijken uren naar wat zich daar beneden om hen heen afspeelt. Zodat ze als de honger op komt een lekker makkelijk duifje kunnen verschalken.

D5RR5266 (136K)
Paarse Strandloper

In mijn blog van januari stond een foto van een Paarse Strandloper op de Brouwersdam. Ik heb ze een flink deel van het jaar veel dichter bij de hand: op de blokken van de havenhoofden van Scheveningen. Ze zijn daar heel vaak te vinden. Je ziet ze vrijwel altijd alleen op een stenige ondergrond.

D5RR5283 (138K)
Veldleeuwerik

Eind februari: een uitstapje naar de Kwade Hoek bij Stellendam op Goeree. Ik kon hier nog wat vogels aan mijn jaarlijst van 2021 toevoegen. Ik hoopte dat ik er nog wat late IJs- en Sneeuwgorzen zou vinden, maar dat ging niet door. Het lentegevoel stak de kop wel op. Dat kwam door het mooie weer en de talrijke Veldleeuweriken die af en toe hun baltsvlucht maakten en hun sprankelende gezang lieten horen.

> naar boven

>vorig weblog

>volgend weblog

Klik voor reactie

Rolf Riethof © 2021