Rietblog

vogels kijken, wandelen en reizen

juli 2022

>vorig weblog   >volgend weblog

Delta Ebro, Spaanse vogels deel II

Juli 22

De delta van de Ebro

De delta van de Ebro ligt z'n 150 kilometer ten zuidwesten van Barcelona. De grootste rivier van Noord-Spanje mondt hier uit in de Middellandse Zee. De delta steekt als een vlakke gelijkzijdige driehoek 25 a 30 kilometer in zee. Aan de noordkant en de zuidkant steken lange zandtongen vanaf het verste punt terug naar het vasteland en omsluiten ondiepe baaien met zand en slikplaten.

Finca in de delta van de Ebro
Finca in de delta van de Ebro; de rijstvelden bij deze oude boerderij liggen nu droog.

De bronnen van de Ebro liggen vrij dicht bij het Baskenland. Hier wordt de rivier gevoed door de regens die vallen als vochtige Atlantische lucht tegen de bergen moet opstijgen. De Ebro heeft hierdoor het hele jaar een ruime afvoer van water. Langs de loop van de Ebro wordt dit op ruime schaal gebruikt voor bevloeiïng van het uiterst droge gebied ten zuiden van de Pyreneeën. In de delta wordt het water gebruikt voor de bevloeiïng van de rijstvelden.

Kleine Zilverreiger
Kleine Zilverreiger

Dankzij het zoete water in de rivier, in de kanalen naar de rijstvelden en in talloze meren omzoomd door riet en dankzij het ondiepe zoute water rond de Delta is het hier een eldorado voor watervogels, zoals de Kleine Zilverreiger en de Purperreiger.

Purperreiger
Purperreiger

Een fraai vogel is de Vorkstaartplevier. Hij houdt van een nat stukje grond (insecten) met een wat hoger dijkje eromheen, waarop je kunt rusten. Ze zijn niet erg talrijk, je moet erg je best doen om ze ergens te vinden en zeker ook geluk hebben. In vlucht lijken ze wat op Gierzwaluwen op jacht naar insecten. Van dichtbij zie je de prachtige tekening en kleuren op de onderzijde van de hals.

Vorkstaartplevier
Vorkstaartplevier

Een zeldzame meeuw is de Auddouins Meeuw met zijn rode snavel en het formaat van een Zilvermeeuw. Er is een broedkolonie in de delta. Maar daar zag ik er geen enkele. Misschien was ik al te laat in het jaar? Wel een enkel exemplaar op een dijkje langs een rijstveldje dichtbij waar de delta het verst in zee steekt.

Audduins Meeuw
Audouins Meeuw

Ik heb dit jaar veel gefietst door het deltagebied. Het is - voor de fietser - aangenaam vlak, er zijn zelfs enkele wegen die uitsluitend of voornamelijk door fietsers (en wandelaars) woorden gebruikt en de meeste ander wegen zijn rustig. Wel steekt er in de loop van de dag vaak een vrij stevige zeewind op, waardoor je dan hard moet werken op de fiets. IEn n principe kan je per fiets overal in de delta komen. Natuurlijk fotografeer ik dan ook wel een keer de sierlijke Flamingo's

Grote Flamingo
Grote Flamingo

Vogels met jongen zijn boeiend om naar te kijken. Riet Vell is een betrekkelijk klein plasje omzoomd door riet en wat bomen. Het is beschermd gebied onder hoede van ede Catalaanse organisatie voor de bescherming van vogels. Er is een kijkhut die het mogelijk maakt delta-watervogels van vrij dichtbij te bekijken. Toen ik er was broedden er enkele kokmeeuwen en visdieven pal voor de kijkhut. Af en toe zag ik een Purperkoet door het riet bewegen of vloog er een Woudaapje door hry brrld.

Visdief kuikens
Visdiefkuikens
Kokmeeuw met kuikens
Kokmeeuw met kuikens

Aan de zuidkant van de delta is recent een gebied ingericht voor de zuivering van het water dat in de rijstvelden is gebruikt, of gebruikt gaat worden - dat is mij niet geheel duidelijk. Planten zorgen voor de zuivering. Deze geschiedt in drie fasen, dat wil zeggen in drie met elkaar verbonden plassen, die als gevolg van de verschillen stappen in het zuiveringsproces een verschillende oeverbegroeiing hebben. Er is in ieder geval veel riet. En hier is het een waar spektakel in de broedtijd. Zwarte ibissen, alle soorten reigers, waaronder kwakken en ralreigers vliegen af en aan met voedsel en nestmateriaal. Visdieven en meeuwen hebben er nesten en in het riet zingen Grote Karekieten en hoor je het monotone geluid van de Snor. In de meest vervuilde plas zie je Purperkoeten door de begroeiing scharrelen. Op de fiets is het mogelijk langs de randen van dit gebied te rijden. Lopen kan ook. Maar het is er wel heet en het is ver.

Kwak
Kwak
Ralreiger
Ralreiger

> naar boven

>vorig weblog   >volgend weblog

Klik voor reactie

Rolf Riethof © 2022