Rietblog

vogels kijken, wandelen en reizen

oktober 2022

>vorig weblog   >volgend weblog

Vogels kijken op Sulawesi

oktober 2022

In oktober 2022 nam ik deel aan een vogelreis op Sulawesi. Door corona was de reis twee jaar uitgesteld. Door omstandigheden bezochten we alleen het noord-oostelijke schiereiland, waar de grote stad Manado ligt. Het klimaat is tropisch, het land is groen en bergachtig, met verspreid vulkanen die soms nog (recent) actief waren.

Er is veel oorspronkelijk regenwoud gekapt om plaats te maken voor rijstvelden en uitgestrekte aanplant van kokospalmen. De aanplant van deze palmen is minder grootschalig dan ik op Noord-Sumatra zag. Maar het is natuurlijk wel de dood in de pot voor de biodiversiteit. Er zijn stukken regenwoud gespaard. Deze primaire wouden vind je nu voornamelijk in natuurparken. Tangkoko is daarvan het bekendste. Dit zijn de gebieden waar je de bijzondere vogels van Sulawesi kunt vinden.

Wallacea

Het Indonesische eiland Sulawesi (vroeger door de Nederlanders Celebes genoemd) ligt op het overgangsgebied tussen de Zuid-oost Aziatische flora en fauna en die van het Australische continent. Men treft hier dan ook elementen van beide aan. Zo leeft er op Sulawesi een buideldier:

Beerkoeskoes
Sulawesisch buideldier: de Beerkoeskoes

Het gebied wordt door biologen wel aangeduid met de term Wallacea, afgeleid van de naam van de Engelse natuuronderzoeker Wallace die het bovengenoemde verschijnsel opmerkte. Wallace kwam vrijwel gelijk met Darwin met een publicatie waarin hij de evolutietheorie presenteerde op basis van zijn waarnemingen op Sulawesi en omstreken.

.
Alfred- Wallace
Eerbetoon aan Alfred Wallace in het Tangkoko Natuurpark.

Sulawesische endemen

De natuurlijke ontwikkeling op Sulawesi - oppervlakte 4 keer Nederland - is miljoenen jaren vrij geïsoleerd geweest van de evolutie in Azië en Australië. Hierdoor konden zich soorten (en subsoorten) ontwikkelen die alleen op Sulawesi en soms op enkele omliggende eilanden voorkomen (endemen). Het voert te ver om op deze pagina dieper op deze materie in te gaan. Hieronder laat ik voorbeelden zien van enkele vrij spectaculaire vogelsoorten die alleen op Sulawesi en naaste omgeving voorkomen.

Maleo
Maleo of Hamerhoen bezig met het graven van een hol om hun ei in uit te laten broeden.

Het Hamerhoen behoort tot de familie van de Grootpoothoenders. Deze vogels broeden hun eieren niet zelf uit, maar laten de natuur het werk doen, meestal door de eieren in grote broedhopen te verbergen. De Maleo heeft een unieke broedmethode: hij (en zij, ze doen het samen), begraven het ene ei dat zij legt in de warme zandige oevers van een rivier of in het strand aan zee. Langs de rivier kiezen ze een plek waar vulkanische warmwaterbronnen de grond op de juiste temperatuur brengen.

Knobbed-Hornbill
Knobbed Hornbill (m) bij nestholte met jong

De Knobbed Hornbill metselt zijn vrouwtje in een boomholte in. Daar legt zij het ei. Door een opening brengt het mannetje voedsel naar moeder en kuiken. Het vrouwtje vertrekt op een gegeven moment en het mannetje gaat door met het voeren van het jong in het nest.

Red-bellied-Pitta
Red-bellied Pitta

Drie keer een vulkaan op en 5 uur wachten in het regenwoud om deze prachtige vogel te zien.

Sulawesi-Serpent-Eagle
Sulawesi Serpent Eagle en Zwarte Wouw

Voor onze ogen voltrok zich een gevecht tussen een Zwarte Wouw (boven) en een Sulawesische Slangenarend (onder). De Zwarte Wouw was de aanvaller en won de strijd. De slangenarend trok zich terug in het geboomte.

Ochre-bellied-Boobook
Ochre-bellied Boobook

> naar boven

>vorig weblog   >volgend weblog

Klik voor reactie

Rolf Riethof © 2022