Tien dagen doorgebracht in de Algarve in het zuiden van Portugal. Het was er deze eerste helft van november nog prachtig weer met veel zon en verschillende dagen van 25 Celcius. We verbleven in Pedras del Rei bij Santa Luzia en Tavira in de Oost-Algarve. Dit deel van de Algarve is wat minder uitbundig toeristisch ontwikkeld dan het westen, maar ook hier heeft op veel plaatsen op het oog ongebreidelde bouw van tweede huizen en apartementencomplexen het landschap aangetast.
Klik op de foto voor vergroting
Het oude landschap van
de west Algarve: boomgaarden tot aan de kust
Daartussen is ook weer veel moois te zien. Behalve de kernen van de oude kustplaatsen vindt de liefhebber van natuur hier ook kleinschalige landbouwgebieden. Het gaat vooral om boomgaarden met olijven, amandelen of sinaasappelen. Sommige zijn verwaarloosd, evenals de bijbehorende boerderijen. Sinds het Salazar-tijdperk lijkt er nooit meer onderhoud te zijn gepleegd. Op de erfafscheidingen groeien allerlei wilde planten, waaronder de sierlijke agave.
Klik op de foto voor vergroting
Tapuit eerste winter/vrouw
Kleine zwartkop, vrouw
Blauwborst, eerste winter
Klik op de foto voor vergroting
Dunbekmeeuw
Het beest op de foto is een vrouwtje. Dat is te zien aan de sikkelvormige legboor aan de achterzijde. Een paar dagen eerder zat er ook al een veel slankere en lichter groen gekleurde sprinkhaan op het schilderwerk.
Aan het kleed te zien gaat het om een jong dat dit jaar geboren is en nu langzamerhand naar het eerste winterkleed overgaat. De eerste keer dat ik een zwarte zeekoet in Nederland zag. Dat stemt overeen met het gegeven dat ze hier slechts enkele malen per jaar te zien zijn.
In Noorwegen zag ik vroeger deze mooi getekende zeekoet. In de zomer is hij pikzwart van boven met een ovaal spierwit veld op de vleugel. Een enorme stortbui dreef mij al snel weer weg van de pier waar ik ook nog scholeksters, steenlopers en piepers zag.
Een bekende verschijning, zeker in de nazomer: een blauwe grote libelle die jaagt op enkele meters hoogte en af en toe neerstrijkt op een plant. De paardenbijter, een uitgekleurd exemplaar. Prachtige beesten van dichtbij. Enorme ogen, felle kleuren. Een pijlpunt op zijn rug. Je vraagt je af wat hij allemaal met die ziet. De paardenbijter behoort tot de kleine glazenmakers en is een van de meest voorkomende libellen in Nederland.
Meer berichten in het
→naar boven