dieren Caprivi
In de namiddag maken we een sundowner tripje met een bootje naar de Angolese kant van de rivier, waar een groep meisjes ons met een lied welkom heet in Angola. Die meisjes zijn overigens zojuist door de rivier van Namibië naar Angola gewaad. Natuurlijk krijgen ze een beloning voor hun gezang. Deze mensen zijn erg arm. Voor het eerst hangt er 's avonds een wat vochtige warmte. 's Nachts val ik van het laddertje naar de daktent. De dagen hierna ben ik blauw en heb ik een pijnlijk been.
Het stroombed van de Kavango, die in Botswana als Okavango verder gaat, wordt vanaf de Popa Falls bij Divundu langaam breder. Er komen papyrus- en rietvelden langs de oevers en groene weiden waar de rivier de oevers vaak overstroomt. Floodplains heten die vlaktes in het Engels. Nog wel honderd kilometer verder, loopt de rivier uit in een binnenlandse delta, die beroemd is vanwege de ongerepte natuur en het vele wild dat hier te zien is. Menige natuurdocumentaire is er gedraaid.
We maken aan het eind van de middag een sundowner tour over het water van de rivier. We zijn met zijn tweeën, een medewerker van de lodge bestuurt onze boot. Het weer is dreigend, het onweert verderop en even gaat het regenen, maar de meeste regen valt gelukkig verder naar het zuiden. We zien de eerste nijlpaarden van deze reis. We varen ook even naar de Popa Falls. De watervallen zijn niet meer dan een aantal drempels in de rivier, niet hoger dan twee meter, wat stroomversnellingen en wat eilandjes. Niet spectacualair, maar dat wisten we van te voren al. Maar in natuurlijk opzicht is hier wel veel te zien. Langs de kant zit een man in een kano te vissen. Ik wil een foto van dit rustieke tafereeltje maken. De man wordt boos en heeft een langdurige woordenwisseling met de bestuurder van ons vaartuig. Als we het goed begrijpen is deze man een van de shareholders van dit gebied en vindt hij dat we niet in zijn gebied moeten komen. Dit is de enige keer in Namibië dat we een dergelijke ongastvrije behandeling meemaken.We brengen hier enige uurtjes door en gaan dan terug naar Divundu voor boodschappen en ijsblokjes voor de koelbox. We kunnnen de auto op de kampeerplaats namelijk niet zo parkeren dat het snoer van onze koelbox het stopcontact kan bereiken. Volgende keer een verlengsnoer organiseren! Met blokjes ijs kunnen we onze wijn en het vlees toch koel houden. Op de camping is er overigens maar een paar uur stroom per dag. We houden siesta.
Aan het eind van de middag maken we nog een tochtje door het Mahangopark, nu naar het westen. Over een heel wat slechtere weg dan vanmorgen gaan we dieper het park in. We zien wat soorten antilopen, maar het waterhole dat we na 10 kilometer bereiken is droog en stil. In principe kan je hier verder rijden en langs een andere weg weer op de hoofdroute komen. Deze weg wordt uitdrukkelijk als een 4wd route aangegeven. Het traject dat we net hebben afgelegd was in onze ogen al vrij zwaar, dus we keren maar om, ook omdat het al laat is. We concluderen dat het Mahango NP zeer de moeite waard is. Het is weliswaar klein, maar erg rijk aan dieren, mooi begroeid en heel prettig te bereizen.Nadat we de Kavangorivier zijn overgestoken en een controlepost zijn gepasseerd, komen we in het smalste deel van de Caprivistrook die tussen Botswana en Angola ligt ingeklemd. Het is een zeer dun bevolkt gebied. Er zijn volgens de kaart drie dorpjes, maar in werkelijkheid zijn het er iets meer. Op de volgende tweehonderd kilometer naar de Kwandoriver, zitten er maar een paar flauwe bochten in de weg. De weg loopt door het Bwabwata NP, een nog vrij nieuw park waar de wildstand zich nog aan het herstellen is van de hier gevoerde oorlogen en het stropen. Er zijn hier veel - gedeeltelijk nog kale - bomen, een waar bos. Af en toe is het bos kaalgeslagen voor houtkap of landbouw. Iemand van de Nunda River Lodge vertelde dat ze onlangs over dit gebied was gevlogen en gezien had dat er veel kale stukken zijn. Langs de weg waarschuwen met regelmaat bordjes voor overstekende olifanten, maar we zien die niet. We picknicken langs de weg.
We bereiken de brug over de Kwandorivier en steken die over. Kort daarop zien we het bord dat de weg naar de Mambala Island Lodge aangeeft. We rijden nog een paar kilometer langs koeien en plassen en komen uit bij het punt vanwaar we met een bootje verder moeten naar de lodge: de lodge ligt op een eiland in de rivier. We worden hartelijk ontvangen door de eigenaar en logeren in een leuk bungalowtje. De lodge is prachtig aangelegd en heeft een uitzichttoren vanwaar je over de brede Kwandorivier kunt kijken. De rivier stroomt verdeeld in talloze smalle en kronkelende armen door een breed groen landschap, waar hier en daar groepjes hogere bomen aangeven dat er een eilandje ligt.
Oorspronkelijk was ons plan om van hier het Mudumu NP te bezoeken, dat een twintigtal kilometers zuidelijker ligt. Maar de geïsoleerde ligging van de lodge maakt dat tot een wat minder geschikt plan. Voor een bezoek aan dat park kun je beter een van de campsites in of bij het park opzoeken. We wijzigen ons plan, niet alleen omdat de lodge een erg prettige verblijfplaats is, maar ook omdat er een aantal interessante uitstapjes gemaakt kunnen worden. Ze zijn wel prijzig, maar we hebben elders wel meer betaald voor vergelijkbare excursies. We maken dezelfde middag nog een boottour van 3 uur. We zien veel nijlpaarden, Red Lechwe, Reedbuck, Buffalo en drie Olifanten.In de namiddag maken we een game drive in het Bwabwata NP aan de andere kant van de Kwandorivier. We rijden naar de zogenaamde Horseshoe waar vaak erg veel dieren drinken. We zien onder meer common impala, tsetsebe of topi, buffalo en de roan antilope. De Sable antilope hebben we gemist. De olifanten die hier in de droge tijd massaal komen baden en drinken, laten zich nu maar amper zien. Sinds de vroege regens hebben ze zich in kleine groepjes ver van de rivier verspreid om van het elders ontloken groen te eten. Behalve imposante natuur zien we ook de restanten van enkele versterkingen van het Zuid-Afrikaanse leger, dat hier tot twintig jaar geleden aanwezig was en oorlog voerde tegen de vrijheidstrijders uit het noorden.
Kleuter/peuterschooltje
De
jongste generatie
Deel
van de familie van 17 personen
De
compound van de familie
Kind
Gezicht
op dorpje